Az Én kutyacsapatom... képgaléria

Tibeti spániel kutyacsapat

Tibeti spániel kutyacsapat
Gyönyörü tibeti spániel kutyák Norvégiából.

Az én hüséges kutyacsapatom

Képgaléria a kutyáimról

2011. május 31., kedd

Beteg van a háznál…….Lábadozás.


Pénteken az első biztató jelek délután 15 óra körül mutatkoztak.
Jázmin kutya felkelt, elment maga inni a vizéből. Aztán újra 17 órakor az állatorvosi rendelőnél megindult a szagok nyomában és elvégezte a dolgát. Ezen az estén már nem kapott infúziót, csak egy injekciót. A dokival megbeszéltük a kutya gyógyszerezését, a három fajta gyógyszerből összesen 6 szemet kell 4 alkalomra elosztva beadni neki. Ezek mind Humán gyógyszerek, taliga méretűek. Az állatorvos hétfőre rendelt vissza minket, hacsak nem rosszabbodik Jázmin állapota.

Péntek éjjel párommal felváltva figyeltük Jázmint, inni adtunk neki, többször kivittük a levegőre.
Szombat-vasárnap-hétfö, minden nappal egyre elevenebb a kutyuskánk, már fut, mozog, ugat. Maga eszik és iszik. Mellette még fáradékony, gyenge. Vasárnap reggel már hozta a szájában a kedvenc játékát. Nagyon boldogok lettünk, s bizakodunk a gyors felépülésben. Elmentem és vásároltam neki újabb három szőrmókos sípolós játékot.


Aztán hétfőn este jött a hideg zuhany. Az állatorvosi rendelőben az újabb vérvétel után kiderült a vérkép még mindig rossz. Magas a fehérvérsejtek száma a vörösvértestek a csütörtökinél (amikor szinte nulla volt) jobb, de még messze elmarad a kívánatostól.
Mostanra tisztázódott a betegsége, kullancs fertőzést kapott, amire a szervezete nem jól reagált, Immunrendszeri betegsége lett.

Utána olvasva az alábbiakat találtam:
„ Az egészségesen működő immunrendszer jól reagál, amikor a szervezet egy olyan idegen anyagot azonosít, mint a baktérium fehérjéje. Ezt az idegen anyagot, amely kiváltja az immunválaszt, antigénnek nevezik.
A szervezet képes reagálni az antigénre a fehérje molekulák (antitestek) termelése által, amely kötődik az antigénhez. Az immunválasz során különböző antitestek aktiválódnak elpusztítva az idegen betolakodót, mint például egy baktérium, vagy olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek segítik a pusztulást.
Az autoimmun betegségben szenvedő kutya szervezetében az immunrendszer elveszíti azt a képességét, hogy különbséget tegyen az idegen antigének és a saját szövetei között. Az "auto" előtag "saját"-ot jelent, tehát az autoimmun egy olyan immunrendszert ír le, ami a saját testrészeit pusztítja el. A saját normális szöveteit idegennek véli, és megpróbálja elpusztítani. Jó példa erre az autoimmun haemolyticus anaemia a kutyáknál. Ebben az esetben a kutya immunrendszere hibásan érzékeli rendellenesnek a saját vörösvérsejtjeit. Elpusztítja őket, vérszegénységet okozva ezzel a kutyának, vagy alacsony vörösvérsejt szintet. „


Sajnos hosszan elhúzódó kezelést igényel ez a betegség. Így még marad a magas számú és erős hatóanyagú gyógyszerek beadása Jázmin kutyának. Egy kis javulás már mutatkozik, s úgy tűnik Jázmin már túl van a nehezén.

2 megjegyzés:

MJ írta...

Huhhh! Nem lesz egyszerű. Azért szerencse a bajban, hogy rájöttek és nem kezelték félre. Örülök, hogy kicsit jobban van.

baratella írta...

Mj!
Tényleg nem egyszerű.Napról-napra jobban van a kutyus és már nagyon ellenkezik a gyógyszerektől. Nehezen tudom beadni neki, mert összeszorítja a fogait.Jun. 6 -n hétfőn visszük vissza az állatorvoshoz, addig marad ez az adagolás.